четвъртък, 6 септември 2012 г.

Бранителите на Стара Загора, Чадър могила (дн. парк „Българско опълчение”), Стара Загора
 
Дойде ред да покажа и Самарското знаме, което за 5 години в Стара Загора не бях посетил нито веднъж. Много съм изпуснал, понеже мемориалът е впематляващ, има супер гледка към Стара Загора и освен това е много добре подържан.   
 
Шестте български дружини, предвождани от руското ръководство, пазещи Самарското знаме
Понеже не съм силен в историята, потърсих в интернет малко информация:
"Първото бойно знаме в историята на България, което е наградено с медал за храброст е Самарското знаме. То е изработено от монахини от град Самара и е връчено на българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война. Бойното му кръщение е в боевете при Стара Загора, когато преди градът да бъде освободен в близкото до него село Чадър Могила (мястото, от което Стефан Стамболов дава началото на Старозагорското въстание) десетки опълченци загиват, за да спасят знамето, което е било и една от основните цели на атаките."

Из речите на Алабин и Гурко
Задната страна на мемориала
Мемориалният комплекс „Бранителите на Стара Загора” е посветен на битката за Стара Загора на 31 юли 1877 и е открит през 1977 в чест на загиналите по повод 100 годишнита от боевете.
От мястото, където е изграден паметникът, щабът на ген. Раух е наблюдавал и водел сраженията за Ески Заара (дн. Стара Загора).
Бетонната конструкция, която се вижда от почти целия град, е висока точно 50 метра и наподобява развято знаме. Стъпалата към монумента са точно 100, а в самите му основи се намира костница. До знамето на вечна стража са поставени шестима български опълченци и един руски офицер, като те символизират шестте български дружини, които са участвали в боевете под руско ръководство. На гърба на монумента е изобразен Червен кръст, какъвто медал получава и самото знаме.

   
Вечна стража
Вечната стража и знамето
 
Вечен огън, който не гори?
Фрагмент от знамето
 
Скулптурите са Крум Дамянов и Божидар Козарев, а архитекти Богомил Давидков и Благовест Вълков.
 

Няма коментари: