понеделник, 6 май 2013 г.

Пантеон на безсмъртните, местността „Църквище”, с. Гургулят, общ. Сливница



Според това, което открих в интернет, пантеонът е построен през 1985г. с пари /600-700 000лв./ отпуснати със съдействието на Людмила Живкова и военния министър Добри Джуров от фонд “1300 години България”. Издигнат е в чест на стогодишнината от Съединението на България, на Сръбско-Българската война и на загиналите в боевете при Сливница.
Има формата на пресечена пирамида с площ около 700 кв. метра и височина около 20 метра като интересното е, че за построяването му е използван червен бетон.  
 
 
 
 В центъра е разположена статуя, символизираща Майка България, скърбяща за погубените си чеда. Тя е изработена от от полускъпоценен камък - кварцит, подарък от СССР.
Съдбата му е подобна на другите паметници от това време - с настъпването на промените бронзовите букви са откраднати и вместо тях сега са сложени пластмасови платна, а на места бетонът се руши.
  
        
  
Имах големи надежди, че прожекторите вътре ще светнат и изчаках да се стъмни, за да пуснат уличното осветление, но за съжаление пантеонът си остана тъмен.
 
Скулптури са Борис Гондов, Тодор Варджиев, Емил Мирчев, а архитект - Георги Стоилов

Няма коментари: